De ce antrenamentul efectuat seara este cel mai rau

3 lucruri neașteptate care accelerează dezvoltarea masei musculare
May 29, 2019
Împingeți până când nu mai puteți. Odihniți-va până când puteți.
May 31, 2019
Show all

Dacă puteți, încercați să va antrenati mai devreme în cursul zilei. Iata de ce.

Oamenii se întreabă adesea de ce antrenamentul seara este un lucru atât de rău. Stai, este așa? Da. Are legătură cu producția de cortizol. Antrenamentul creste cortizolul. Deci, haideți să ne uităm la ceea ce face cortizolul.

Funcția sa principală este de a vă pune corpul în cea mai bună stare posibilă pentru a se confrunta pericolul sau stresul. El mobilizează energia stocată, sporește starea de insomnie și închide sistemul imunitar momentan, astfel încât să aveți mai multă energie pentru mușchi și organe, care sunt necesare pentru a face față stresului. De asemenea, amplifică creierul, în special prin creșterea conversiei noradrenalinei în adrenalină.

Ciclul ideal de cortizol este ridicat dimineața și scăzut seara. Cortizolul creste dimineața lucru care te face să te trezești (când te trezești singur). Cortizolul crescut crește și nivelul de adrenalină, care vă ajută să vă treziti.

 

Apoi, pe măsură ce cortizolul dvs. scade seara, acesta vă pune sistemul nervos autonom în modul parasimpatic – cunoscut și ca modul de odihnă și recuperare. Acest lucru vă permite să adormiți mai ușor, să vă recuperați mai bine, să primiți mai mult timp de somn profund și să aveți o producție mai mare a hormonului de creștere.

În cazul în care cortizolul dumneavoastră va rămâne crescut seara, va fi mult mai greu să adormiți și să obțineți un somn profund si de calitate. De aceea, antrenamentul seara nu este cea mai bună alegere.

Să spunem că te antrenezi noaptea în mod regulat și că ai un somn neliniștit. Acest lucru poate duce la creșterea cortizolului cronic, ceea ce este rău pentru dumneavoastră. În primul rând cortizolul crește distrugerea proteinelor. Cantitatea de mușchi pe care o construiți este o funcție a diferenței dintre sinteza proteinelor (anabolism) și distrugerea proteinelor (catabolism). Dacă distrugeti mai mult, va fi mai greu să adăugați țesut muscular, mai ales dacă sunteți un sportiv natural.

Apoi, există impactul asupra miostatinei. Miostanina este o mioproteină care joacă un rol important în cantitatea de mușchi pe care corpul va permite să o purtați. Cu cât aveti mai multa miostatină, cu atât mai puțini mușchi puteți construi. Cortizolul poate crește miostanina și inhiba creșterea musculară. De asemenea, scade rata de resinteză a glicogenului muscular – depozitarea glicogenului în mușchi după ce l-ați folosit în timpul antrenamentului -ce rezulta întârzierea recuperării.

Din toate aceste motive, cu cat puteți sa ridicati cortisolul la antrenament în prima partea a zilei dvs., cu atât mai mult puteți respecta ciclul natural al corpului dumneavoastră și cu atât mai bine va veți recupera.

Sportivi dopati au mai puține probleme deoarece steroizii scad semnificativ efectul cortizolului. Sportrivii naturali au nevoie de toate avantajele pe care le pot obține.

 

Cine poate să reuseasca si asa?

Acum, unii oameni pot sa isi faca antrenamentele seara: cei care adoarm ușor, chiar dacă au avut un antrenament ucigas cu două ore înainte. În mod normal, tipii ăștia au un nivel ridicat de GABA sau un nivel ridicat de serotonină, permițându-i să-și închidă sistemul nervos central în momentul în care antrenamentul se termină, punându-i în modul parasimpatic.

Ingerarea carbohidratilor seara (post-antrenament) poate, de asemenea, ajuta la scaderea activitatii SNC si scaderea cortizolului daca te antrenezi noaptea.

 

Sursa: https://www.t-nation.com

Comments are closed.