Ce te poate invata un gandac despre dieta

3 Exerciții care inlocuiesc plank-ul normal si te scot din rutina obisnuita
June 10, 2019
Cum să construiesti cvadricepsul doar cu greutatea corporală
June 12, 2019
Show all

Există o insectă care încearcă să se regaseasca in sticlele de bere. Într-adevăr. Și are multe sa te învete despre dietă.

Alimentele recompensa sunt foarte dense caloric și adesea foarte gustoase. În general, acestea sunt bogate în grăsimi adiționale și / sau zahăr, iar proprietățile gustoase ale acestor alimente pot fi, de asemenea, îmbunătățite prin utilizarea de sare sau glutamat monosodic (MSG).

Alimentele de mare recompensă sunt “stimuli supranormali”, uneori numiți eliberatori supranormali. Termenul, care este din etologie (studiul asupra comportamentul animalelor), se referă la un fenomen comportamental prin care animalele răspund mai intens la stimuli care sunt variante exagerate ale stimulilor normali cu care au evoluat (1,2,3).

Iată un exemplu amuzant. Gândacul australian de bijuterii are un corp care este mare, lung și maro. Bărbații sunt împovărați cu niște trăsături specifice ale femeii, și anume largență, maronie și strălucire. Deci, ce este cu adevărat mare, maro și strălucitor? O sticlă de bere. Așa că bărbații se regasesc in sticle de bere maro, numite “stubbies”.

La fel cum animalele răspund mai puternic și, adesea, preferențial, la stimulii exagerați (supranormali), oamenii pot răspunde în mod similar la versiunile exagerate de alimente.

Asta nu înseamnă că ai putea să te împerechezi cu un cotlet de porc. Aceasta înseamnă doar că aceste alimente cu recompensă mare pot acționa ca stimuli supranormali și pot duce la comportamente maladaptive care impiedica pierderea de grăsime și promoveaza câștigului de grăsimi. Iată două dintre ele:

Consumul consistent și continuu de alimente cu recompensă ridicată (stimulul supranormal) poate impiedica alimentele întregi (un stimulent normal) mai puțin atrăgătoare sau inutile.
Influența stimulilor supranormali a schimbat ceea ce cred că este o porție “mare” pentru o singură masă. Cercetările efectuate în 2006 au repetat un studiu realizat în 1984, în care participanților li sa cerut să se servească dintr-o masa de tip bufet dupa cum consideră fiecare a fi o masa normala pentru ei.
Studiul din 2006 a constatat că percepțiile cetățenilor despre ceea ce consideră că sunt porții normale s-au schimbat în ultimii 20 de ani. După cum ați putea ghici, au crescut. Mult mai mari. Porțile exagerate pot servi ca un stimulent supranormal care vă distorsionează percepția asupra cantităților potrivite de a mânca la o singură masă.

Concluzie

Ținând cont de cele două puncte de mai sus, nu numai că alimentele cu recompensă mare vă fac să fiți mai puțin mulțumiți de alimentele întregi (și, prin urmare va face să aderați la o dietă care accentuează dificultățile asupra consumarea alimentelor întregi), dar, de asemenea dimensiunea meselor este mult mai mare.

Având în vedere acest fenomen, este logic să minimalizați expunerea la alimente de reco.pensa sau cel puțin să fiți conștienți de dimensiunile porțiilor de mancare.

 

Sursa:https://www.t-nation.com

Comments are closed.